Skip to content

Dit ga je zien tijdens Kom in de Kas

Van de nieuwste technieken en innovaties tot jarenlange tradities, de glastuinbouw kent het allemaal. Tijdens Kom in de Kas openen tuinders door het hele land hun kasdeuren waardoor jij een exclusief kijkje achter de schermen krijgt. Je leert alles over het werk in de kas en ontdekt jouw Groene Liefde. Altijd al benieuwd geweest hoe de kas bij jou om de hoek er eigenlijk van binnen uitziet? Of heb je wel eens verhalen gehoord van mensen die in een kas werken en wil je nu wel eens zien hoe het er écht aan toe gaat? Tijdens Kom in de Kas zie je alles van de glastuinbouw en leer je de mensen kennen die hier met passie werken.

De nieuwste technieken in de glastuinbouw

De glastuinbouw innoveert constant. Zo kunnen de tuinders steeds duurzamer, sneller en beter te werk gaan om dagelijks de beste producten te kweken. Van bloemen tot groenten en fruit, voor elk product is er wel een slimme techniek te bedenken. Ken je de verschillende robots al die worden ingezet? Zo zijn er robots die helpen met het verplaatsen van planten en trays met planten. Dit gebeurt met precisie en scheelt een hoop sjouwen. Daarnaast rijden er in sommige kassen machines waarmee op hoogte gewerkt kan worden. Ook geavanceerde watergeefsystemen maken het werk voor de tuinders wat gemakkelijker. Zo kan er precies worden ingesteld op welke tijdstippen welke hoeveelheden water gegeven moet worden. En dat gebeurt dan allemaal automatisch.

Slimme innovaties

Naast de technische snufjes in de glastuinbouw, zijn er nog veel meer innovaties die de sector optimaliseren en bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Er wordt veel nagedacht over het circulair omgaan van onder andere stroom, water en afval. In veel kassen vind je tegenwoordig (roze) LED-verlichting. Voor het kweken van producten zijn er lampen nodig in een kas. Waar vroeger TL-buizen werden gebruikt, is de overstap naar LED-verlichting een mega duurzame keuze. Ook met het water gaan ze verstandig om. Zo wordt het water opgevangen en hergebruikt en wordt buiten de kas regenwater opgevangen om weer te gebruiken in de kas.

Tradities die generaties meegaan

Veel bedrijven in de glastuinbouw gaan al jaren mee en zijn echte familiebedrijven. Dit zorgt dat van generatie op generatie tradities meegaan. Sommige tuinders werken al jarenlang met eigen telsystemen, speciale indelingen van de kassen en andere gewoontes. Benieuwd waarom ze het doen zoals ze het doen? Tijdens Kom in de Kas kun je al jouw vragen direct aan de tuinders vragen. Welke locatie(s) ga jij bezoeken?

Back To Top