De lekkerste eetbare bloemen

10 oktober 2018 om 15:21

Pak je mandje en duik je tuin in, zoek tussen het gras en achter de struiken naar rozen, viooltjes of goudsbloem om te plukken of zaai last-minute nog wat Oost-Indische kers. Deze zomer pimp jij je salades, soepen en boterhammen met vrolijke en heerlijke eetbare bloemen uit eigen tuin.

Oost-Indische kers

Komt de enige kleur in je tuin van de groene brandnetels en de gele paardenbloem? Dan is er werk aan de winkel, maar het is nog niet te laat. Als je gaat voor een snelgroeier zoals de Oost-Indische kers kun je dit seizoen nog genieten van eetbare bloemen uit eigen tuin. Oost-Indische kers heb je in verschillende vrolijke kleuren en met bont blad, donkergroen blad, lichtgroen blad en rankend of compact. Kijk hiervoor op het pakje zaden en kies wat jij mooi vindt of ga voor een mix.

Laat de zaden voor het zaaien een nachtje weken in water, dan gaan ze sneller kiemen. Zaai ze vervolgens in een pot met potgrond of in je moestuin. Als de bloemen zijn uitgekomen kun je ze voorzichtig plukken en verwerken in bijvoorbeeld een salade of soep. Ook de bladeren en de zaden van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. De dikke groene zaden kun je inmaken met azijn en opeten als kappertjes. Dat deed men vroeger ook toen er geen geld was om kappertjes te kopen.

Bernagie – komkommerkruid

De topper voor al je zomersalades; komkommerkruid. Van deze plant kun je zowel de bladeren als de bloemen eten. Zorg dat je vers kruid gebruikt en het vlak voor het koken uit je tuin plukt, dan behouden de bloemen en bladeren hun stevigheid en smaak. En wat betreft die smaak: die is echt net zo fris als komkommer! Ook proef je een beetje zout en de structuur is heel sappig. Lekker in rauwkostsalades met rode biet, over een soep met bonen of op je verse boterham met kaas.

Kaapse knoflook

Deze sprieterige plant met roze bloemetjes lijkt veel op bieslook. De plant groeit met name in Zuid-Afrika en houdt heel erg van zon en droogte. Als je een warm, zonnig en droog plekje in je tuin of op je balkon hebt, kun je hem zelf ook laten groeien. In het begin heb je alleen sprieten, maar op een gegeven moment komt daar een stengel uit met allemaal kleine roze bloemetjes. Pluk ze, schud ze uit en gebruik ze als alternatief voor knoflook; de smaak is precies hetzelfde! Het enige verschil (en een groot voordeel!): van Kaapse knoflook ga je niet uit je mond ruiken.

Ook lekker:

De paars-blauwe bloemetjes van rozemarijn, mooie rode rozen, Kaapse jasmijn (gardenia), gekleurde dahlia’s (wel een tikje bitter), oranje goudsbloem, paarse hondsdraf, lichtroze magnolia, viooltjes en blauwe agastache (dropplant, met een anijsachtige smaak).

Last but not least nog een tip: dubbelcheck altijd of je de goede bloem te pakken hebt en welke delen van de bloem je kunt eten. Ga niet zelf experimenteren, maar raadpleeg boeken of een expert om te kijken of ze eetbaar zijn. Een vergissing met een niet-eetbare bloem is soms snel gemaakt!


Bron: Foodies






Copyright © Kom in de Kas 2018 - Gerealiseerd door ACF Bentveld Webs & Apps